Gerechtelijke incassoprocedure starten


AGIN Otten

Gerechtelijke procedure incasso

Gerechtelijke procedure starten?

WAAROM AGIN OTTEN?

Korte lijnen: één vast aanspreekpunt voor zowel schuldeiser als schuldenaar

Incasso op maat: resultaatgericht, persoonlijk en sociaal verantwoord

Debiteurenkennis: sterk in de regio en landelijk dekkend via ons AGIN-netwerk

Kwaliteitsgaranties: Ervaren medewerkers en een jurist als contactpersoon

Transparantie: alles onder één dak, direct contact en realtime online inzage

Wilt u een gerechtelijke procedure starten? AGIN Otten draagt zorg voor uw gerechtelijke incasso, van dagvaarding tot executie vonnis. Wilt u hier meer over weten, lees dan verder!

Wat is een gerechtelijke procedure incasso?

U heeft uw klant, ook wel de debiteur genoemd, al meerdere malen verzocht om te betalen, maar de betaling blijft helaas uit. Hierna kan er een gerechtelijke procedure incasso gestart worden. Dus wanneer bij de minnelijke incassoprocedure niet betaald wordt, kunt u naar de rechter stappen en een gerechtelijke incasso starten. Hierbij wordt de debiteur gedagvaard en opgeroepen om voor de rechtbank te verschijnen. Vervolgens wordt er ook een vonnis gewezen waarmee executiemaatregelen genomen kunnen worden, ofwel beslaglegging.

Zitten er risico’s aan een gerechtelijke incasso?

Deze gerechtelijke incasso is niet zonder financiële risico’s. Voor er met een gerechtelijke incasso gestart wordt, ontvangt u een analyse met de risico’s en eventuele kosten van ons. AGIN Otten kan dit gehele traject uit handen nemen.

Hoe ziet de gerechtelijke procedure eruit?

1.     Dagvaarding

Als eerste wordt de debiteur gedagvaard om voor de rechter te komen, in een gerechtelijke procedure. De rechter wordt dan gevraagd de gedebuteerde te veroordelen tot het betalen van het openstaande bedrag inclusief alle gemaakte kosten. Hier vallen ook de buitengerechtelijke incassokosten en rente onder. Ook wordt de debiteur verzocht om kosten van de gerechtelijke incassoprocedure te betalen. Hier vallen de griffiekosten, salaris-gemachtigde en deurwaarders kosten onder.

2.     Conclusiewisseling

Als de dagvaarding is uitgebracht heeft de debiteur de tijd om hierop te reageren. Dit wordt concluderen genoemd. Dit concluderen zal schriftelijk door een advocaat moeten gebeuren, bij een kantonrechter kan dit ook mondeling. Na de conclusie van de debiteur kan hierop weer gereageerd worden door de eisende partij, dit wordt de conclusie van dupliek genoemd. Het vonnis van de rechter volgt na conclusie wisseling.

3.     Het vonnis

De uitspraak van de rechter is door middel van een vonnis. In dit vonnis geeft de rechter wie er gelijk heeft en hoeveel de debiteur moet betalen. Ook wordt er in dit vonnis aangegeven wie de gerechtelijke kosten moet betalen, maar in de meest gevallen moet de verliezende partij de kosten op zich nemen.

4.     Executie vonnis

Bij executie van het vonnis wordt er beslag gelegd op goederen, banktegoeden, onroerende zaken etc. Dit zal geschieden via de gerechtsdeurwaarder, maar er zal uiteraard eerst geprobeerd worden om de debiteur te laten betalen. Alleen als dit niet lukt dan wordt er tot executie van het vonnis overgegaan. Ook de kosten voor executie van het vonnis worden verhaald op de debiteur.

Hoe lang duurt de gerechtelijk incassoprocedure

Hoe lang de gerechtelijke procedure duurt, hangt af van uw situatie. Dit is van een aantal factoren afhankelijk:

-       Het soort procedure. Er zijn meerdere procedures die ingezet kunnen worden. Als er een faillissementsaanvraag wordt gedaan kan dit binnen 4 weken behandeld zijn. Een dagvaarding daarentegen kan in Nederland gemiddeld 6 maanden tot een jaar duren.

-       In welke land wordt de procedure gestart. Het rechtssysteem werkt overal anders en zeker niet overal even snel.

-       Hoe druk de rechtbank is. Voor het plannen van een rechtszitting moet tijd ingepland worden en uiteraard moeten er ook rechters en medewerkers vrij zijn die met de zaak aan de slag kunnen gaan.

-       Of er gebruikt wordt gemaakt van hoger beroep. Als de gerechtelijke procedure voorbij is hebben beide partijen de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan. Eén van de partijen is het dan niet eens met de uitspraak van de rechter. De hogere rechter wordt dan gevraagd om opnieuw naar de zaak te kijken waardoor het langer kan duren.

Wat zijn de kosten van de gerechtelijke incassoprocedure?

De kosten zijn ook afhankelijk van de situatie en procedure. Er vallen verschillende kosten onder, namelijk:

-       Griffierechten. Dit zijn de kosten van de rechtbank voor het starten van de procedure. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van:

o  Of er in hoger beroep wordt gegaan

o  Of er naar de kantonrechter wordt gegaan of dat het een civiele zaak is

o  Of het een particulier of organisatie is die voor de rechter gedaagd wordt. De tarieven hiervan zijn te vinden op rechtspraak.nl.

-       Advocaatkosten. Dit zijn de kosten van de juridisch bijstand van de advocaat. Deze tarieven zijn per advocaat verschillend. AGIN Otten hanteert vaste tarieven zodat u altijd weet waar u aan toe bent.

-       Overige kosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten van een deskundige, tolk, getuige of een deurwaarder.

Gerechtelijke procedure starten?

Wilt u een incasso starten of deurwaarder inschakelen?

Share by: