Incasseren op maat,


dát is AGIN Otten

Welke werkzaamheden voert een deurwaarder uit?

Een gerechtsdeurwaarder, ook wel deurwaarder wordt genoemd, is een openbaar ambtenaar die officiële stukken (exploten) uitreikt en vonnissen ten uitvoer legt. Daarnaast int hij in opdracht van een schuldeiser schulden bij debiteuren. Debiteuren zijn klanten die nog moeten betalen. Zij worden ook wel schuldenaar genoemd. Zodra de debiteur betaald heeft, is deze geen schuldenaar meer. Een deurwaarder heeft daarbij meer mogelijkheden dan een incassobureau, omdat deze een wettelijke status heeft.

Werkzaamheden deurwaarder:

  • De voornaamste taak van de deurwaarder is het innen van schulden namens schuldeisers. In de praktijk zien zijn taken er vaak als volgt uit.
  • De deurwaarder brengt dagvaardingen uit aan schuldenaren. Een dagvaarding is een officiële oproep om voor het gerecht te verschijnen.
  • Een deurwaarder mag akten (dit is bijv. een proces-verbaal of exploten) opstellen en betekenen (dit is officieel overhandigen).
  • Een deurwaarder mag beslag leggen op het inkomen of de bezittingen van een debiteur. Lees meer over beslaglegging door een deurwaarder.
  • Naast het beslag leggen op inkomen en bezittingen mag de deurwaarder ook woningontruimingen uitvoeren.
  • Een deurwaarder mag roerende goederen veiligstellen in afwachting van een vonnis en daarnaast mag deze openbare verkopen of veilingen van roerende zaken (bijvoorbeeld auto’s) organiseren.
  • Een deurwaarder mag incasso’s versturen en afhandelen.
  • Een deurwaarder mag juridisch advies verlenen en daarnaast juridische bijstand bieden in kantonrecht-procedures.

Wat zijn de plichten van de deurwaarder?

De deurwaarder helpt u dus bij het innen van schulden door de debiteur voor de rechter te dagvaarden. De deurwaarder doet het volgende: Hij maakt een verslag van zijn bezoek aan de debiteur, waarin staat dat deze persoon een officiële akte (bijvoorbeeld een dagvaarding) heeft gekregen. Dit wordt een deurwaardersexploot genoemd. Een deurwaarder mag alleen beslag leggen als de rechtbank een vonnis heeft uitgesproken. Hiervoor moet eerst een vonnis van de rechtbank zijn uitgesproken. Een andere mogelijkheid is dat een dwangbevel is uitgevaardigd, bijvoorbeeld door het Ministerie van Justitie. Dit dwangbevel staat gelijk aan een vonnis.

De deurwaarder gaat bij de debiteur langs en maakt een lijst van de spullen die in het huis van de debiteur staan. Deze lijst heet een 'proces-verbaal'. In het proces-verbaal beschrijft hij zo precies mogelijk op welke spullen hij beslag legt. De deurwaarder maakt bekend wanneer en hoe laat de verkoop van de spullen begint. Dit gaat via internet. Vervolgens verkoopt de deurwaarder de spullen aan de hoogste bieder. Dit gebeurt minimaal 4 weken na het beslagexploot.

Een deurwaarder mag ook nooit zomaar een woning ontruimen. Ook hiervoor moet de rechter in zijn vonnis hiervoor toestemming geven.

Wanneer kunt u dan het beste een deurwaarder inschakelen?

Een deurwaarder mag als enige partij in Nederland wettelijk beslag leggen op (on)roerende goederen, banktegoeden, inkomsten en uitkeringen. Ook mag een gerechtsdeurwaarder iemand voor de rechter dagen. Hiermee treft de deurwaarder zogeheten ambtshandelingen. Wanneer u dus een deurwaarder gaat inschakelen, hebben zich al een aantal stappen voorgedaan. Als eerste heeft u een betalingsherinnering en aanmaningen gestuurd. Deze eerste stappen zijn er natuurlijk nog op gericht om de goede relatie met de klant te behouden. Na deze handelingen biedt een deurwaarder de beste uitkomst voor u.


Bezoekadres
Schinkelstraat 5
6411 LN Heerlen
Postadres
Postbus 90
6400 AB Heerlen
Contactgegevens
T: +31 45 5600706
F: +31 45 5717846
Telefonische bereikbaarheid
08:30 tot 17:00 uur
Kasuren (momenteel geen bezoek)
09:00 tot 12:00 uur
14:00 tot 16:00 uur
Kwaliteitsrekening Nederland
IBAN NL65 INGB 0673 0128 83
Kwaliteitsrekening België
IBAN BE94 0682 4654 3614
BIC GKC CBE BB

Heeft u een aanmaning of bezoek van ons gehad?

Wilt u een incasso starten of deurwaarder inschakelen?

Share by: