Incasseren op maat,


dát is AGIN Otten

Incassobureau inschakelen als ZZP’er of particulier en wat is het voordeel? 

Vaak wordt er gedacht dat het inschakelen van een incassobureau voorbehouden is aan bedrijven en instellingen. Dit is echter niet zo. Iedereen die openstaande vorderingen heeft op een debiteur, kan terecht bij een incassobureau. Zowel bedrijven, particulieren en Zzp'ers kunnen gebruikmaken van de diensten van een incassobureau. Als particulier of Zzp'er sta je sterker met een incassobureau aan je zijde, omdat een incassobureau de juridische druk kan opvoeren, waardoor de kans groter is dat de debiteur betaalt. Vaak is een officiële aanmaning van een incassobureau al voldoende om een openstaande rekening betaald te krijgen.

Incassobureau inschakelen als ZZP’er of particulier 

Als Zzp'er of particulier kunt u helaas te maken krijgen met opdrachtgevers of klanten die niet op tijd betalen. Dit kan enorm vervelend zijn en het liefste wilt u dit geld zo snel mogelijk terug. U kunt dan besluiten een incassobureau in te schakelen. De wettelijke betalingstermijn van een factuur is 30. Dan is het verstandig om ongeveer 90 dagen na het verstrijken van de betalingstermijn en na het sturen van meerdere herinneringen/aanmaningen, een incassobureau in te schakelen. Voor u dit doet stelt u de debiteur eerst in gebreke. Wat houdt dit precies in?

  1. U deelt officieel mede aan welke verdere stappen er worden ondernomen op het moment dat de factuur niet betaald wordt.
  2. U geeft de debiteur een redelijke termijn (7 dagen) om alsnog te betalen.
  3. Daarnaast deelt u ook mede dat de debiteur verantwoordelijk is voor alle extra kosten.

Op het moment dat u beslist een incassobureau te willen inschakelen, dient u wel uw vordering te kunnen onderbouwen. U moet uiteraard kunnen bewijzen dat de debiteur een factuur bij u heeft openstaan en deze nog niet betaald is.


Voordeel inschakelen als ZZP’er of particulier

De kans dat een factuur betaald wordt na het inschakelen van een incassobureau is groter. Dit komt omdat een incassobureau een groter effect heeft op de debiteur dan u. De communicatie vanuit het incassobureau is vaak dreigender is en er worden bijkomende kosten in rekening worden gebracht. Wanneer het contact niet meer van u als particulier of ZZP’er, maar van een incassobureau komt, dan is het effect vaak velen malen groter. Dit zorgt ervoor dat de kans op betaling ook vergroot wordt. 


Incassokosten als ZZP’er of particulier 

Als ZZP’er of particulier kunnen de kosten van een incassobureau niet opwegen tegen de waarde van de factuur, zeker als het nog maar moet blijken of de klant ook echt gaat betalen. Het is om die reden verstandig om een incassobureau in te schakelen dat werkt op basis van het ‘no cure, no pay’ principe. Dit houdt in dat als de inmenging van een incassobureau geen enkel resultaat oplevert en het incassobureau aangeeft dat er ook geen verdere incassokansen er meer zijn, er ook geen kosten bij jou in rekening worden gebracht. Tenzij u zelf naderhand een regeling treft of de zaak terugtrekt. Als schuldeiser mogen alleen de incassokosten doorberekend worden. Overige kosten zoals administratiekosten en dossierkosten zijn voor eigen rekening.

Hoe hoog de incassokosten mogen staan voor particulieren en ZZP’ers staat in het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten (BIK) uitgelegd (bron: https://wetten.overheid.nl/BWBR0031432/2012-07-01). De incassokosten bestaan uit een percentage van de rekening, met een minimale waarde van €40,- en een maximale waarde van €6.755,-. Het betreft de volgende percentage:


Bron: Rijksoverheid.nl

Bezoekadres
Schinkelstraat 5
6411 LN Heerlen
Postadres
Postbus 90
6400 AB Heerlen
Contactgegevens
T: +31 45 5600706
F: +31 45 5717846
Telefonische bereikbaarheid
08:30 tot 17:00 uur
Kasuren (momenteel geen bezoek)
09:00 tot 12:00 uur
14:00 tot 16:00 uur
Kwaliteitsrekening Nederland
IBAN NL65 INGB 0673 0128 83
Kwaliteitsrekening België
IBAN BE94 0682 4654 3614
BIC GKC CBE BB

Heeft u een aanmaning of bezoek van ons gehad?

Wilt u een incasso starten of deurwaarder inschakelen?

Share by: