Ministerie van Justitie en Veiligheid & MKB-Nederland: “Incasso nodig? Weet wie je inhuurt”

Malafide incassobureaus hebben helaas wel vaker negatief het nieuws gehaald. Hoe voorkomt u als schuldeiser dat uitgerekend ú zo’n ‘foute’ partij inschakelt? Momenteel kan iedereen in Nederland een incassobureau beginnen, zonder verdere vergunningen, keurmerken, opleidingen of kwaliteitseisen. Minister Dekker komt daarom met een wetsvoorstel voor een incassoregister met diverse toelatingseisen. Voordat zo’n register daadwerkelijk een feit is heeft het Ministerie van Justitie en Veiligheid en MKB-Nederland voor nu een ‘checklist voor betrouwbare incasso’ opgesteld. In 3 stappen zou u als schuldeiser daarmee de goede van de foute incasso-aanbieders moeten kunnen onderscheiden:
1. Check vooraf de website, werkwijze, mogelijke kosten en eventuele referenties
2. Plan altijd een intakegesprek om elkaars verwachtingen te bespreken
3. Zorg dat u inzicht krijgt en behoud in de kosten die gemaakt kunnen worden
De partij die u inschakelt zal uit naam van úw organisatie handelingen gaan verrichten en uw klanten benaderen. Openstaande vorderingen kosten u waarschijnlijk al meer tijd dan u zou willen, maar neem u tóch de tijd om onderzoek te doen, duidelijke afspraken te maken en de kosten te controleren.
Een incassobureau is geen gerechtsdeurwaarder
Een groot voordeel van het kiezen voor AGIN Otten als incassopartner is dat een gerechtsdeurwaarder een openbaar ambtenaar is die zich wél moet houden aan verschillende wet- en regelgevingen, dient te voldoen aan de KBvG Normen voor Kwaliteit en zich daarbij verplicht dient te blijven bijscholen. Om deze functie te kúnnen uitoefenen, moet de deurwaarder worden benoemd door de Kroon. De taak van een deurwaarder is om te zorgen dat afspraken daadwerkelijk worden nagekomen, maar hierbij de belangen van zowel de schuldeiser als de schuldenaar te behartigen om zo onnodige druk en kosten te voorkomen. Doet de gerechtsdeurwaarder dit niet correct, dan is deze tuchtrechtelijk aansprakelijk en kan hij/zij berispt, geschorst of uit het ambt gezet worden. Dit geeft zowel de schuldeiser als schuldenaar de zekerheid dat een incassotraject correct en volgens de regels zal verlopen.









